+381-63/111-3239,+381-11/3165-145, +381-11/3166-173 Gaudijeva 4 street, Belgrade, Serbia

Kompozitne fasete

Indikacije za kompozitne fasete su dosta ograničene. Da bi kompozitne fasete zadovoljile najviše estetske kriterijume, potrebno je da se uradi retencija na prednjem delu zuba i tek na taj način se može dobiti dobra forma i estetika. Izradom retencije na prednjoj površini zuba dolazi do trajnog oštećenja gleđi i taj zub ne može više da se vrati u prvobitnu formu i izgled. Jednom kompozitna faseta, uvek kompozitna faseta ili metal-keramička/cirkonijumska navlaka.

Kompozitne fasete u frontalnoj regiji zuba trpe veliki pritisak prilikom žvakanja ili odgrizanja pa dolazi do pucanja. Loše uradjene kompozitne fasete često izazivaju velike paradontološke problem na zubima i dolazi do krvaranje desni i pojave neprijatnog zadaha. Bez obzira na vrstu materijala od kojih se izrađuju, nakon odredjenog vremena, boja kompozitnih faseta se menja – tamni. Ove informacije imaju za cilj da pruže objektivnu sliku o kompozitnim fasetama pre odluke o njihovoj eventualnoj izradi.

Svaki stomatolog treba da upozna pacijenta sa svim prednostima i nedostacima ove metode i da mu predloži najbolje rešenje koje odgovara pacijentu, a ne doktoru.